tiistai 5. maaliskuuta 2019

Soveltuvuustestit palaavat opiskelijavalintaan – kaikki voittavat 👍💓



Tätä ovat toivoneet niin työnantajat, ammattijärjestöt, työpaikkakouluttajat, oppilaitokset ja opettajat – kuin myös itse oppijat!

Soveltuvuustestit palaavat sellaisiin tutkintoihin, joissa työntekijä on vastuussa toisten ihmisten terveydestä tai turvallisuudesta. Näitä ovat hammastekniikan, lääkealan, välinehuoltoalan, kasvatus- ja ohjausalan, lentokoneasennuksen, merenkulkualan ja turvallisuusalan perustutkinnot. Sekä sosiaali- ja terveysalan perustutkinto, lähihoitaja.

Karsivat soveltuvuustestit poistuivat 2012 sillä kauniilla ajatuksella, että jokainen peruskoulunsa päättävä nuori saisi opiskelupaikan. Mahdollisen väärän valinnan tehnyt oli tarkoitus ohjata toiseen koulutusratkaisuun, eli tavoite oli koulutustakuun hengessä nuoren syrjäytymisen ehkäisy.

Vaan kuinka sote-alalla kävikään?

Haluan alleviivata, että myös tässä välivaiheessa alalle hakeutuneista suurin osa on erinomaisen soveltuvia ja motivoituneita. On ollut surullista seurata, kuinka nyt kaikki ovat saaneet kuraa niskaansa, lajitelematta. Vaikka kritiikki kohdentuu lopultakin varsin pieneen osaan oppijoita.

Soveltumaton tai heikolla motivaatiolla varustettu sote-alan oppija huomaa usein vasta opiskeluvaiheessa, ettei ’tämä olekaan minun juttuni’. Osalle kertyy mittava määrä poissaoloja ja tehtävärästejä, joten opinnot venyvät ja vanuvat. Työn perussäännöt saattavat olla hukassa, esim. kellotaulun tunteminen. Tai henkilöllä ei ole kykyä työskennellä ryhmässä. Lisäksi alalle hakeutuu myös vähän vanhempia oppijoita, joiden elämänhallinta ei kaikilta osin ole kunnossa

Lähihoitajaopiskelut tuottavat siis ison henkilökohtaisen pettymyksen ja sitä kautta syrjäytymisriskin. Ensiopiskelupaikan lisäpisteet on käytetty turhaan. Keskeyttämisprosentti pomppasi valtakunnassa melkein kolminkertaiseksi siitä, kun soveltuvuustestit olivat käytössä. Ja lopulta tärkeänä; työnantajat eivät saa hoitajamitoitukseen kelpaavia työntekijöitä.

Ei vaadi virtuoosimaista taloustieteen osaamista, kun väitän, että opintojen keskeyttämiset maksoivat enemmän kuin soveltuvuustestit.

Soveltuvuustestit sote-alalla

Muutos palauttaa oppilaitokselle mahdollisuuden jättää hakija valitsematta, jos hän selkeästi on soveltumaton toimimaan sosiaali- ja terveysalalla. Konkreettisesti tämä tarkoittaa sitä, että mikäli hakija saa testin joltakin osa-alueelta nolla pistettä, hänet voidaan jättää valitsematta.

Laadukkaaseen soveltuvuustestiin voi kuulua erilaisia osioita, mutta tavallisia ovat matemaattisen perusosaamisen kartoitus, käsitteellisen ajattelukyvyn kartoitus, vuorovaikutus- ja empatiakyky, sekä haastattelu.

Hakijan kannattaa olla rehellinen vastauksissaan, sillä vedättämisen yritys näkyy. Sopivasta vireystilasta on hyötyä etenkin aikarajallisissa oppimis- ja päättelyvalmiuksia mittaavissa testeissä. Sen sijaan luonteen ominaisuuksia kartoittavissa testeissä on hyötyä hyvästä itsetuntemuksesta ja siitä, että osaa analysoida omaa käytöstään. Sisäistetty hyvä ns. kotikäytös ja opiskelumotivaatio ovat mittaamattoman arvokkaita.

Tänä vuonna jokaisella oppilaitoksella on vapaus valita, testaako hakijat vai ei. Ja jos kyllä, millaisella testausmenetelmällä. Testausmahdollisuuteen ovat tarttuneet kaikki pohjalaismaakuntien oppilaitokset eli Kpedu, Sedu ja Vamia. Osa hoitaa haastattelut omalla henkilökunnalla, osa ostaa palvelun yritykseltä.

Olen työurani aikana haastatellut satoja lähihoitajahakijoita, ollut mukana molemmissa toimintamalleissa ja totean: kumpikaan menetelmä ei tee karsinnasta aukotonta. Valituksi on tullut ja tulee vastakin sellaisia oppijoita, joiden soveltuvuus osoittautuu pitkässä juoksussa kyseenalaiseksi. Mutta suurin osa on juuri sitä mitä etsitään: erinomaisesti alalle soveltuvia.

Opetus- ja kulttuuriministeriö käynnistää yhtenäisen valtakunnallisen soveltuvuuskokeen valmistelun sote-alalle. Yhtenä syynä on, että pääsykokeet halutaan pitää hakijalle maksuttomana. Tällä hetkellä on epäselvää, kuka lopulta laskun maksaa. Samalla hoituisi oppilaitoksesta toiseen siirtyvän oppijan oikeusturva.

Onnistunut valintatesti

Oppijavalinnan onnistuminen näkyy välittömästi työpaikkaharjoittelussa, opiskelijaryhmän dynamiikassa sekä yleensä kaikkien työmotivaatiossa ja jaksamisessa. Vaikutus on merkittävä myös oppilaitoksen talouteen ja tulosrahoitukseen: valmistuneesta ja työllistyneestä lähihoitajasta saa jatkossa jopa 15 % bonusrahaa.

Parhaimmillaan alalle soveltuminen näkyy siinä, että lähihoitaja kokee onnistumisen iloa, jaksaa, nauttii ja viihtyy työssään työuransa loppuun saakka. Motivaatio on huomattava vahvaa, kun se perustuu oman luonteen ja ominaisuuksien sekä työn vaatimusten pyhään allianssiin.
Pienellä viipeellä seuraukset näkyvät koko sote-alan kehityksessä. Ns hukkakoulutus vähenee, kun alalle sitoutuminen lisääntyy.

Soveltuvuustestien palauttaminen on työnantajien, ammattijärjestöjen, työpaikkaohjaajien, oppilaitosten, opettajien – ja itse oppijoiden - ehdoton etu. Win – win – win – win – win – win.

Kyllikki Anttila
varapuheenjohtaja
Pohjanmaan Kokoomusnaiset ry

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Arjen auvoa ja rutiineja

Arki on palannut normaaleihin uomiinsa. Tai niin normaaleihin, kuin tässä vallitsevassa maailmantilanteessa on mahdollista. Lapset aloittiva...