keskiviikko 7. marraskuuta 2018

MITÄ ON TYÖHYVINVOINTI?

Kuuntelen, puhun sekä keskustelen työhyvinvoinnista ja siihen liittyvistä asioista päivittäin. Minulla on kunnia toimia ”matkasaarnaajana” tämän tärkeän asian kanssa sekä työnohjaajana että kouluttajana. Saan jakaa erilaisten alojen ja työpaikkojen ammattilaisten kanssa heille tärkeitä asioita muun muassa työhyvinvoinnista, kehittämis- ja tiimipäivissä eri puolilla maata.
Työskennellessä tänä päivänä oikeastaan alalla kuin alalla, huomionarvoista on se, että miten työntekijät ja esimiehet työtään jaksavat ja sitoutuvat tekemään. Tätä aikaa on jo pidempään rasittanut ihmisten kiire, väsyminen, jopa loppuun palaminen ja erilaiset haasteen elämätilanteissa.
Olisi hyvä välillä pysähtyä miettimään, mikä missäkin tilanteessa on oikeasti tärkeää, tavoittelemisen arvoista ja miten pitää niistä asioista kiinni. Koulutuksissani ja ohjauksissani käydään ilman muuta läpi myös sitä, millä tavalla voimia voisi kerätä myös lisää ja kohdistaen uusiin asioihin. Sen työn koen todella mielekkääksi ja tärkeäksi. Monesti on totta, että kun löytää jotakin uutta tavoittelemisen arvoista, jaksaa ja kykenee hoitamaan monta muutakin asiaa paremmin.
Työhyvinvointi on monen tekijän summa. Se tarkoittaa turvallista, terveellistä ja tuottavaa työtä, jota ammattitaitoiset työntekijät ja työyhteisöt tekevät hyvin johdetussa organisaatiossa. Työhyvinvointia kokiessaan työntekijät ja työyhteisöt kokevat työnsä mielekkääksi ja palkitsevaksi, sekä heidän mielestään työ tukee heidän elämänhallintaansa.
Sekä työnantajalla että työntekijällä on vastuu työhyvinvoinnin ylläpitämisestä ja kehittämisestä. Työhyvinvoinnin edistäminen työpaikalla tapahtuu aina esimiesten ja työntekijöiden yhteistyönä. Työhyvinvointia ei saavuteta vain työstä irrallisilla tempauksilla. Se syntyy pääasiassa työn arjessa. Hyvinvointia edistävä toiminta on läpileikkaavaa ja pitkäjänteistä. Se kohdistuu esimerkiksi henkilöstöön, työympäristöön, työyhteisöön, työprosesseihin tai johtamiseen.
Tutkimusten mukaan on voitu todeta, että työhyvinvoinnilla on merkittävä myönteinen yhteys yritysten ja muiden organisaatioiden tulosmittareihin, kuten tuottavuuteen, kasvuun, asiakastyytyväisyyteen, työntekijöiden vähäisempään vaihtuvuuteen sekä sairauspoissaoloihin.
Tapaan usein toivottaa työyhteisöille voimaksi matkalle seuraavaa:
  • Pidä huolta itsestäsi, omasta ammatillisesta kehityspolustasi sekä jaksamisestasi vaativassa työssäsi!
  • Pitäkää työpaikoilla hyviä palavereita ja jakakaa asioita keskenänne!
  • Kohdatkaa haasteet mahdollisuuksina ja ratkokaa asioita yhdessä!
  • Voimaa ja valoa kaikkeen elämääsi, missä kuljetkin!


Mari Lampinen-Tuomela

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Arjen auvoa ja rutiineja

Arki on palannut normaaleihin uomiinsa. Tai niin normaaleihin, kuin tässä vallitsevassa maailmantilanteessa on mahdollista. Lapset aloittiva...