torstai 27. elokuuta 2020

Osaamista elämää varten

Kevät ja kesä on vietetty hyvin poikkeuksellisissa tunnelmissa. Pitkään jatkuneen epävarmuuden ja eristäytymisen jälkeen tällä viikolla tuhannet innokkaat ekaluokkalaiset ovat aloittaneet taipaleensa, jonka varrella he tulevat keräämään valtavan määrän tietoa ja taitoa.

Vuosi vuodelta koulunsa aloittavien lasten määrä on kuitenkin edellistä pienempi.
Kokoomuksen tavoitteena on ollut luoda Suomesta maailman paras maa lapsille ja perheille. Haaveet omanlaisesta perhe-elämästä pitäisi olla toteutettavissa jokaisen kohdalla.

Valitettavasti vallitseva korona-aika on vain korostanut monia niitä ongelmia, joita yhteiskunnassamme lapsiin ja perheisiin liittyen tiedetään olevan. Neljän seinän sisään sulkeutumaan joutuneet perheet ovat olleet kovilla viimeisten kuukausien aikana. Monien kohdalla etätöihin siirtyminen ja lasten jääminen kotiin vaativat kevään aikana luovia ratkaisuja. Tuttuun tukiverkostoon kuten kummeihin tai isovanhempiin nojautuminen ei enää tuttuun tapaan onnistunutkaan. Monen läheiset kuuluvat riskiryhmään tai asuivat kaukana.

Koti ei ole normaaliolosuhteissakaan turvallinen paikka kaikille. Kotioloissa pysyminen ja kontaktien välttäminen on lisännyt alkoholin kulutusta ja lähisuhdeväkivaltaa. Mielenterveyteen liittyvät haasteet ovat voimistuneet, kun palveluita ja tukitapaamisia on peruttu. Apua on ollut huonosti saatavilla eikä kaikista ongelmista edes haluta puhua leimautumisen tai häpeäntunteen takia.

Jokaisella lapsella tulisi kuitenkin olla mahdollisuus turvalliseen ja ohjattuun kasvuun sekä kehitykseen. Tutkimuksista tiedämme, että juuri lapsen varhaisiin vuosiin panostaminen on tärkeää sosiaalisten taitojen ja oppimisen edellytysten kannalta. Panostukset varhaiskasvatukseen ja esiopetukseen ovat samalla panostuksia myös syrjäytymisen ehkäisyyn.

Pidän tärkeänä myös lanseeraamaamme lupausta harrastustakuusta. Jokaisella lapsella tulisi olla mahdollisuus ainakin yhteen mielekkääseen harrastukseen. Harrastuksilla on tutkitusti monia positiivisia vaikutuksia.

Kaikissa perheissä kustannusten kattaminen ei kuitenkaan ole mahdollista. Perheen taloudellinen tilanne ei saisi olla totaalisena esteenä tärkeälle harrastamiselle. Esimerkiksi liikuntaharrastukset edistävät paitsi fyysistä ja kuntoa ja hyvinvointia, myös lapsen sosiaalisia taitoja ja yhteenkuuluvuuden tunnetta.

Monista niistä palveluista, jotka ovat juuri lapsiperheiden hyvinvoinnin kannalta erityisen tärkeitä, päätetään kuntatasolla. Tiukentuvassa taloustilanteessa juuri ennaltaehkäisevistä palveluista halutaan usein luopua ensimmäisenä. Siksi onkin tärkeää, että Kokoomuksen arvomaailma sekä vastuunkanto näkyvät ensi kevään vaalituloksessa.

Saara-Sofia Sirén
kansanedustaja
Kokoomusnaisten puheenjohtaja




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Arjen auvoa ja rutiineja

Arki on palannut normaaleihin uomiinsa. Tai niin normaaleihin, kuin tässä vallitsevassa maailmantilanteessa on mahdollista. Lapset aloittiva...